Auto Centrum Dalen

is een door het RDW goedgekeurd onderhoudsbedrijf voor het uitvoeren van de APK keuring, maar wat houdt zo'n keuring nou eigenlijk allemaal in? Waar wordt opgelet? en uiteraard wanneer moet mijn auto voor de APK keuring.

 

APK keuring

Alle personenauto's en bedrijfswagens tot 3.500 kg op benzine van voor 1 januari 2005 moeten jaarlijks volgens de APK worden gekeurd. De Algemene Periodieke Keuring (APK) is een in Europa wettelijk verplichte keuring ter verhoging van de verkeersveiligheid en ter bescherming van het milieu. De auto's moeten jaarlijks voor de keuring worden aangeboden. BOVAG aangesloten bedrijven zijn bevoegd om APK's uit te voeren.

Benzine-auto's die na 1 januari 2005 op de weg zijn gekomen moeten na het vierde levensjaar voor het eerst worden gekeurd voor de APK en daarna tweejaarlijks. Vanaf het achtste levensjaar moet er weer elk jaar worden gekeurd. Personenauto's en bedrijfswagens tot 3.500 kg op diesel en LPG moeten na het derde jaar jaarlijks worden gekeurd.

De APK is een momentopname en geeft geen garantie dat uw auto de rest van het jaar veilig blijft om mee te rijden en dat u een jaar lang geen onderhoud hoeft te plegen. Laat uw auto daarom minimaal een keer per jaar onderhouden.

Wanneer moet uw voertuig gekeurd worden?
De zogenaamde "datum van eerste toelating" is bepalend voor de keuring. Deze datum is vermeld op kentekenbewijzen afgegeven na 1 januari 1995. Bij kentekenbewijzen afgegeven voor deze datum is de datum van eerste toelating meestal de afgiftedatum van het Voertuigbewijs. Drie jaar na deze datum moet een personenauto of bestelauto voor het eerst zijn gekeurd en daarna ieder jaar. Zware bedrijfsvoertuigen moeten één jaar na genoemde datum voor het eerst zijn gekeurd. U kunt het voertuig al vanaf twee maanden voor de keuringsdatum laten keuren. Als het voertuig niet, of niet tijdig is goedgekeurd, kunt u een bekeuring krijgen.

Wat wordt gecontroleerd?
Bij de APK let de keurmeester onder andere op de volgende onderdelen:

Verkeersveiligheid:
Remmen, wielophanging, schokdempers, banden, stuurinrichting, verlichting en carrosserie

Milieu:
Uitlaatgassen

Algemeen:
Het Voertuigbewijs, voertuigidentificatienummer en de gebruikte brandstof.

Roetmeting
Sinds 1 januari 1997 ondergaan auto's met een dieselmotor en met een bouwjaar van 1980 of later bij de APK een roetmeting. De APK-keurmeester volgt hierbij een voor heel Europa vastgestelde meting. Bij deze meting is het van groot belang dat u uw voertuig in een goede staat van onderhoud voor de keuring aanbiedt om motorschade te voorkomen. De dieselmotoren van na 1972 zijn erop geconstrueerd om deze meting te kunnen ondergaan mits de onderhoudsbeurten overeenkomstig de fabrieksvoorschriften zijn uitgevoerd.

Viergasmeting
Vanaf 1 januari 1998 moeten auto's met een benzinemotor of LPG-motor met een "geregelde" katalysator en met een bouwjaar van 1993 of later een zogenaamde viergasmeting ondergaan. Met behulp van een viergastester wordt gecontroleerd of de uitstoot van de uitlaatgassen de wettelijke percentages niet overschrijdt.

Wanneer moet mijn auto voor de APK keuring ?
Dat is online te raadplegen in de database van het RDW. Op deze link kan doormiddel van het kenteken de gegevens van het betreffende voertuig opgevraagd worden.